Alles wat je moet weten over autowaardes

Auto’s hebben verschillende soorten waardes, zoals de cataloguswaarde, de nieuwwaarde, de dagwaarde en de handelswaarde. Je weet waarschijnlijk de prijs van jouw auto nog toen je hem aanschafte, maar een aantal jaren en onderhoudsbeurten verder kan diezelfde auto een heel andere waarde hebben.

Je vraagt jezelf misschien af: wat is mijn auto waard? Als je wilt weten wat jouw auto op dit moment waard is, kun je de dagwaarde laten berekenen. Verschillende websites bieden hier tools voor, sommige gratis (zoals de ANWB) en andere tegen een kleine vergoeding, waarbij jij alleen het kentekennummer en hoogte van de kilometerteller moet invullen. De tool geeft dan een indicatie van de autowaarde.

Waarom is een autowaarde check belangrijk?

Autowaardes zijn van belang voor autoverzekeringen. Verzekeraars kijken naar de dagwaarde om het uit te betalen bedrag bij schade vast te stellen en gaan uit van de cataloguswaarde (waarde van de auto toen deze de eerste keer in de verkoop kwam) voor het bepalen van de premie.

Het nagaan van de dagwaarde is tevens aan te bevelen als je van plan bent een nieuwe auto te kopen. Je kunt de berekende dagwaarde vergelijken met de prijs die voor de auto gevraagd wordt en besluiten verder te zoeken als deze ver uit elkaar liggen.

Inruil- en handelswaarde

Hiernaast bestaan er ook nog de inruilwaarde en de handelswaarde van een voertuig. Veel mensen ruilen hun oude auto in als ze een nieuwe kopen. Dan wordt de inruilwaarde bepaald op basis van de huidige staat van de auto, de aanschafprijs van de nieuwe auto en hangt af van de handelaar waarbij je hem inruilt.

Je kan je auto ook aanbieden bij een handelaar of online te koop zetten. Dan wordt er uitgegaan van een handelswaarde waarbij concurrentie en de vraag naar het type auto een rol spelen. Een schatting van beide waardes kun je online opvragen.